Tips for ferie ved Skagen

Skagen-front

Ålbæk
Midtvejs mellen Fredrikshavn og Skagen i Nordjylland ligger Ålbæk, som er en hyggelig lille by med egen havn, hvor du møder lystsejlere og lokale fiskefartøjer. Om morgenen kan du se fiskerne lande deres fangst på havnen. Du kan også prøve selv at fiske direkte fra molen.
Byen har flere forretninger med alt fra dagligvarer til brugskunst og antikviteter. Gennem årene er der skabt visse traditioner for sommeraktiviteter, f.eks. den årlige ”Optimistfest” i havnen, ”Jazz på havnen”, sildebord i juli mm.

Skagen
Skagen ligger på toppen af Danmark, hvor de 2 have mødes, og hvor noget af det første, man lægger mærke til, er det vidunderlige, stærke lys, som stråler over hele området fra Skagen i nord til Ålbæk i syd. Her møder du storlået natur med skov, klitter og hedearealer omkranset af de to have, det milde Kattegat og det barske Vesterhav.
Skagens gren øver en næsten magisk tiltrækning og besøges årligt af over 1 million gæster fra nær og fjern.
Skagen-området har meget at byde på, f.eks. Skagens Museum, de kendte Skagen-malere Michael og Anna Anchers hus, Drachmanns grav, Den Tilsandede Kirke, Skagen Odde Naturcenter, det klassiske Skagenhotel Brøndums, et stort udbud af butikker og restauranter, smukke Gl. Skagen med vidunderlig udsigt over Vesterhavet ved solnedgangen mod vest, Skagen havn med lystfiskere, sejlbådsturister og et fantastisk fint miljø med fiskerestauranter og mulighed for at nyde en kold øl ved havnekanten.

Udflugtsmuligheder

* Ålbæk ligger centralt med kort afstand til de mange udflugtsmuligheder.

* Skagen (se ovenfor)

* Frederikshavn er udgangspunktet for en heldagstur til svenske Göteborg (2 timer med hurtigfærge) eller en heldagstur til øen Læsø hvor man enten kan deltage i en guidet udflugt eller cykle rundt på øen på egen hånd. Byen byder på gode indkøbsmuligheder og en fin børnevenlig svømmehal.

* Sæby byder på en helt egen atmosfære såvel i byen som i den livlige havn. Hver aften kl. 21.00 ringer Sæby solen ned med musik på havnen. Denne tradition er meget velbesøgt, både af byens faste beboere og af mange turister.

* Hirtshals byder på det nye Nordsømuseum med en storslået oplevelse af Nordsøens liv under overfladen. I det gigantiske oceanarium med 4.5 millioner liter havvand kommer du tæt på Nordsøens store fiskestimer og hajer. Oplev sælernes leg under vandet. (www.nordsoenoceanarium.dk)

* Råbjerg Mile er Europas største ørken. Milen har flyttet sig helt siden det 16. århundrede og i dag flytter den sig med op til 15 meter om året.

* Ørnereservatet giver dig mulighed for at opleve rovfuglenes fascinerende verden med havørnens enorme vingefang, storvildtjægeren kongeørnen, vandrefalken og jagtfalken med deres flyvekunst og jagtteknik. Oplev nogle af verdens største ørne blive fodret og udfolde sig frit ud over toppen af Danmark. Ørnereservatet ligger i Bindslev ca. 20 km fra Ålbæk.(www.eagleworld.dk)

* Fårup Sommerland er en forlystelsespark med bl.a. aquapark, heste, søløveshow, rafting mm. (www.faarupsommerland.dk)

* Cykelture – området mellen Skagen og Frederikshavn er fladt og har cykelstier, hvilket giver fine muligheder for cykelture. Man kan leje cykel i Ålbæk hos Hjortnæs Cykler Tel +45 9848 8189 (se www.ferieiaalbaek.dk for leje af cykel). Man kan medbringe cykler på toget mellem Frederikshavn, Ålbæk og Skagen. Dansk Cyklist Forbund har nyttig information til planlægning af cykelferien.(www.dcf.dk)

* Lystfiskeri – er du mellem 18 og 66 år skal du have et fisketegn for at sportsfiske. Flere steder kan man komme med en fiskebåd nogle timer ud på havet. Ålbæk Turistforening kan hjælpe dig med information.

* Ridning – der er mulighed for at tage sin egen hest med eller for at leje en islandsk hest til ridning i klitter og plantager eller langs stranden. Information om hesteudlejning findes hos Ålbæk Turistforening eller på (www.tur-ridning.dk)

* Farm Fun er en populær dyrepark med legeland for de mindste børn. Den ligger ca. 2 km fra Knasborghus. (www.farmfun.dk)

* Kano og kajak for information se (www.vildmarksliv.dk)

* Golf
Der er 8 golfbaner i golfparadiset Nordjylland. Golfbanerne har forskellig sværhedsgrad – der er både familiebaner, mesterskabsbaner, parkbaner og kystbaner. For det meste er der god plads til greenfee-gæster. Det eneste, der kræves, er green card og medlemsskab af en golfklub. “Hvide Klit” ved Ålbæk er den golfbane, der liger tættest på Knasborghus.

Fredrikshavn Golfklub med 18 huller (www.frederikshavngolfklub.dk)
Golfklubben Hvide Klit med 18 huller (obs. ligger ved Ålbäk = nærmeste golfbane)(www.hvideklit.dk)
Sæby Golfklub med 18 huller (www.saeby.golf-klub.dk)
Sindal Golfklub med 18 huller (www.sindalgolfklub.dk)
Hjørring Golfklub 3 x 9 huller (www.hjoerringgolf.dk)
Hirthals Golfklub med 18 huller (www.hirtshals-golfklub.dk)
Løkken Golfklub med 18 huller (www.loekken-golfklub.dk)
Brønderslev Golfklub med 3 x 9 huller (www.bronderslevgolfklub.dk)